Čokokafé  2014

 štúdia​

Majiteľ objektu sa rozhodol časť budovy v prízemí (projektovanú pôvodne na iné účely) využiť ako kaviareň. Priestor vyčlenený na Čokokafé na užšom obdĺžnikovom pôdoryse výrazne zredukovali i požiadavky na počet toaliet pre verejnosť zo strany hygienika.

Návrh bol spracovaný vo viacerých verziách, tu je prezentovaný variantmi a a b.

 

Variant a predstavuje lacnejšie riešenie s použitím nižších barových stoličiek (čierny plast + oceľ) a výškovo nastaviteľných barových stolíkov (čierna laminovaná dtd doska + oceľ). Pult je navrhnutý ako kombinácia oceľovej nosnej konštrukcie a drevených pracovných i pohľadových plôch. V pohľadovej ploche je medzera medzi drevenými prvkami uzavretá mliečnym sklom. Priestor opticky zväčšujú a presvetľujú nástenné zrkadlá v ráme.

Variant b je riešením v ktorom boli použité drahšie materiály. Stoličky smotanovej farebnosti sú z ohýbanej preglejky a ocele, stolíky sú atypického trojuholníkového pôdorysu z tropického drevného masívu s oceľovou konštrukciou podstavca. Pult je priestorovo tvarovaný s nápisom vytvoreným v jeho čelnej ploche formou perforácie z materiálu LG Hi-MACS rad Solids vo farebnosti  cream (variantne almond). Logo z vnútornej strany pultu nasvecujú led svietidlá cez tvarovanú priesvitnú plochu. Pracovná plocha pultu bola navrhnutá z tropického dreva, rovnako ako nástenné poličky a pracovná plocha  nad odkladacími skrinkami v priestore baru. Pohľadové plochy skriniek sú smotanovej farebnosti. Miestnosť bola opticky zväčšená použitím zrkadliaceho podhľadu barrisol a nástennými zrkadlami. 

 

 

 

Rozmiestnenie jednotlivých zariaďovacích prvkov v interiéri podmienili dispozično-prevádzkové vzťahy v rámci objektu (vstup pre zásobovanie, zázemie, vstup pre zákazníkov) a pôdorysné rozmery kaviarne. Vychádzajúc z uvedeného bola pre pult najlogickejšou poloha pri vstupe zo zázemia. Sedenie bolo navrhnuté popri stene tak, aby sa pre komunikačné trasy vyčlenili koridory v potrebnej šírke.